Hrvatska +385 53 575 494 info@kroma.hr | Bosna i Hercegovina +387 61 988 320 info@kromasistemipranja.ba | Srbija +381 65 347 0012 info@kroma.rs

Pasivna zarada – samoposlužna autopraonica

Pasivna zarada koju možete ostvariti uz svoj postojeći posao odličan je način da upotpunite svoj obiteljski budžet i stvorite kapital za daljnje investiranje. Samoposlužne autopraonice predstavljaju jedan od najjednostavnijih i najkonkretnijih primjera kako ostvariti dodatnu pasivnu zaradu.

Ovaj oblik poslovanja autopraonice ne zahtjeva cjelodnevni angažman, te se može odrađivati uz postojeći full time posao.

Obiteljski posao

Samoposlužna autopranica predstavlja dobru priliku da cijela obitelj zajednički sudjeluje u projektu, te kasnije u vođenju i održavanju posla. S obzirom da je samoposlužna autopraonice posao koji od vlasnika zahtjeva angažman od samo nekoliko sati dnevno, ove obveze mogu se podijeliti između članova obitelji i na taj način izbjeći troškove dodatne radne snage. Također, zajednička briga o jednom poslovnom pothvatu dodatno će učvrstiti i poboljšati obiteljske odnose i potaknuti cijelu obitelj na poduzetništvo i na razmišljanje o daljnjim ulaganjima.

SLIKA 1 – slika korištenja (npr. auto u pjeni)

Z Pasivna zarada – samoposlužna autopraonica

Preduvjetu za otvaranje samoposlužne autopraonice

2 glavna preduvjeta koja moraju biti zadovoljena prije početka projekta izgradnje samoposlužne autopraonice kao dodatnog izvora prihoda:

Građevinsko zemljište
U večim gradovima na lokaciji uz prometnu cestu, u blizini sadržaja kao što su benzinske postaje, trgovački centri ili stambeni kompleksi;
U manjim mjestima/ selima u kojima nema samoposlužne autopraonice u krugu minimalno 3-5 km;
Zatvorena financijska konstrukcija – osigurana sredstva za ulaganje (vlastita sredstva, komercijalni kredit, leasing ili poticaji);

Koraci za otvaranje samoposlužneautopraonice

Ako su ova dva kriterija zadovoljena i Vi i Vaša obitelj se odlučite krenuti s ovim poduzetničkim pothvatom pred Vama su sljedeći koraci:

1. Pronalazak dobavljača opreme te definiranje konfiguracije opreme i konstrukcije koju kupujete. Točno definiranje konfiguracije uključuje odluku o broju boksova za pranje, programima pranja, sustavima naplate, dizajnu konstrukcije, te dodatnim uređajima poput usisavača i mjenjačnice. Prvi korak završava potpisom Ugovora s dobavljačem opreme.
2. Projektiranje – izrada projektne dokumentacije. Za ovaj korak potreban je angažman projektnog (ovlaštenog građevinskog ili arhitektonskog) ureda koji pristupa izradi prvo idejnog rješenja, zatim ishodovanju uvjeta priključenja, te izradi glavnog projekta. Drugi kora završava ishodovanjem pravomoćne građevinske dozvole.
3. Treći korak odnosni se na građevinski dio projekta. Prije početka građevinskih radova potrebno je angažirati odgovarajuću građevinsku tvrtku koja će moći izvećigrađevinske radove koji uključuju npr. iskope, sustav odvodnje, ugradnju separatora, betonažu ploče za autopraonicu, uređenje okoliša i asfaltiranje. Treći korak završava s gotovom i pripremljenom parcelom za montažu opreme za pranje.
4. Sukladno konfiguraciji koja je dogovorena, nakon završetka građevinskih radova, kreće se s montažom opreme za pranje i konstrukcije, te svih dodatnih sadržaja i uređaja. Četvrti korak je ujedno i najkraćeg trajanja od svih i u ovoj fazi biti ćete vrlo blizu otvaranju Vaše samoposlužne autopraonice. Ovaj korak završava puštanjem u rad opreme te edukacijom investitora za rad s opremom.
5. Završni korak predstavlja tehnički pregled i otvaranje Vaše nove samoposlužne autopraonice! Od ovog trenutka Vaš pasivni izvor zarade je krenuo s poslovanje i poboljšanjem Vašeg kućnog budžeta!

SLIKA 2 – samoposlužna autopraonica

Npr. 2Q== Pasivna zarada – samoposlužna autopraonica

 

Minimalni rizik – kratko vrijeme povrata investicije

Samoposlužna autopraonica izgrađena na dobroj lokaciji predstavlja poprilično siguran oblik ulaganja s relativno kratkim vremenom povrata investicije. Dobre lokacije isplate se već u periodu 2-3 godine, dok se one lokacije koje rade nešto slabije isplaćuju u periodu 5-7 godina. S obzirom da se ovdje radi o dugoročnom poslovnom pothvatu ovi rokovi povrata su iznimno prihvatljivi čak i za one koji nisu skloni upuštanju u povećane rizike kad se radi o poslovni ulaganjima.

 

Centar za održavanje i njegu vozila

S obzirom na sve veću globalnu svijest o važnosti čišćenja i dezinfekcije vozila, te na konstantan trend povećanja vozila na cestama ovakav oblik posla biti će prisutan još desetljećima. Također, elektrifikacija cestovnog prijevoz neće imati negativan utjecaj na industriju pranja vozila, dapače, ponuda samoposlužne autopraonice u budućnosti se može nadopuniti punjačima za električna vozila i na ovaj način postati „centar“ za održavanje i njegu vozila u pravom smislu te riječi. Potencijalni dodatni sadržaji također su brojni, poput samoposlužniha aparata, ugostiteljskih objekata ili detailingusluga.

Samoposlužne autopraonice također predstavljaju odličnu nadopunu kao dodatna usluga na već postojećim lokacijama koje nude usluge poput tehničkog pregleda vozila, auto-servisa ili vulkanizerskih usluga.